Perkhemahan Gabungan Unit Beruniform SMK Kapit 2011

KAPIT 26 JUN –Badan Beruniform SMK Kapit sekali lagi telah berjaya mengadakan Perkhemahan Gabungan Unit Beruniform SMK Kapit 2011 di Simpang Rh. Simon, Sg. Kapit. Perkhemahan tersebut berlangsung selama 3 hari 2 malam bermula pada 24 hingga 26 Jun 2011.

Perkhemahan tersebut merupakan aktiviti tahunan anjuran bersama Badan Beruniform SMK Kapit dengan Jabatan Belia dan Sukan (Kapit ) yang melibatkan jumlah peserta seramai 106 orang.

Ia merupakan aktiviti kokurikulum yang melibatkan semua unit beruniform SMK Kapit, Sarawak seperti Kadet Polis, Kadet Bomba, Kadet Remaja Sekolah, Pengakap, Pandu Puteri dan Persatuan Bulan Sabit Merah.

Aktiviti perkhemahan ini dijalankan selaras dengan kehendak Kementerian Pelajaran Malaysia yang ingin mewujudkan modal insan yang seimbang dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani melalui penyertaan menyelurus pelajar dalam bidang kokurikulum.

Seseorang pelajar wajib menyertai aktiviti kokurikulum untuk menyeimbangkan tahap sosial mereka dalam melangkah ke alam kehidupan yang lebih mencabar. Pengalaman yang ditimba melalui aktiviti perkhemahan ini bakal diaplikasikan dalam kehidupan para pelajar.

Semua pelajar yang terlibat dapat berkumpul dan bersedia untuk berkongsi pengalaman, kemahiran, cerita dan sebagainya serta diperdengarkan kepada peserta lain supaya dapat meningkatkan pengetahuan dan kemahiran ahli-ahlinya.

Kehadiran ramai guru-guru pemimpin setiap unit untuk membantu menjayakan perkhemahan tersebut menunjukkan komitmen dan kerjasama menyeluruh tenaga pengajar SMK Kapit. Kehadiran guru-guru pemimpin memberi ruang kepada semua peserta mempelajari ilmu perkhemahan melalui perkongsian ilmu diantara unit-unit yang terlibat.

Melalui pengalaman perkhemahan, peserta dapat menyemaikan semangat persaudaraan sesama mereka dan seterusnya melahirkan perasaan cinta dan kasih sayangkan terhadap unit masing-masing.

Aktiviti perkhemahan tidak hanya tertumpu kepada kegiatan perkhemahan semata-mata, malah merangkumi aktiviti sosial seperti khidmat masyarakat melalui aktiviti gotong royong membersihkan kawasan Sungai Kapit berdekatan tapak perkhemahan.

Kem Komanden, Hafis Mohd Dom berkata, perkhemahan tersebut telah memberi ruang kepada peserta meningkatkan keyakinan diri serta menguji ketahanan fizikal dan mental peserta.

Menurut beliau, perkhemahan tersebut bukan sahaja memberi pengalaman perkhemahan kepada peserta, malah membina keyakinan diri dan mengukuhkan rohani melalui aktiviti kerohanian yang dijalankan.

“Aktiviti yang mencabar memberi impak kepada peserta dan terbukti melalui sikap tanggunjawab yang ditunjukkan oleh semua peserta. Ini dapat dilihat melalui aktiviti Kembara X-Trem dimana peserta berusaha memastikan setiap ahli kumpulan berjaya sampai ke penamat.

“Aktiviti perkhemahan ini juga akan menjadi platform yang terbaik untuk memastikan peserta akan terus bergiat aktif dalam unit beruniform pada masa akan datang. Diharapkan juga, semua aktiviti-aktiviti di peringkat sekolah seperti perkhemahan gabungan ini terus dilaksanakan.” katanya.

Majlis penutupan rasmi perkhemahan telah disempurnakan oleh Jack Janda Pioh, Pengawai Jabatan Belia dan Sukan Kapit. Turut hadir ialah Kuiek Bon Siau, Penolong Kanan Akademik dan Abdul Rahman @ Nicholas, Penolong Kanan Kokokurikulum SMK Kapit.

Lagi gambar di: http://www.facebook.com/pages/Badan-Beruniform-SMK-Kapit/107626255927912

Advertisements

About reghiop

Simple n nice
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s